Friday, 2 December 2011

✿ antara perjuangan dan keluarga

Kisah ini saya tujukan khas buat sahabat² seperjuangan. Saya yakin kita kadang-kala menghadapi situasi seperti dalam kisah yang ingin saya kongsikan ini. Sama-sama hayati dan insafi diri…

BismillahirmahmanirrahimMohon Keampunan daripada Allah Tuhan yang Maha Perkasa.
Meneliti skrin laptop di lunch hour ini, terasa sungguh perit kepala dan seluruh badanku kerana symptom biasa yang kuhadapi. Dengan kerja di pejabat yang cukup banyak untuk diselesaikan sepanjang minggu ini, aku cuba menghimpunkan seluruh tenaga untuk melaksanakan tugas tugasku hari ini.

Sudah memang sedia maklum kepalaku ini akan mudah terasa sakit setiap kali badanku terlalu penat atau letih tak cukup rehat. Namun Alhamdulillah nasibku lebih baik daripada sahabat2 dan saudara saudaraku seagamaku di seluruh tanah air ummat Islam yang jauh lebih letih dan sengsara dihujani serangan dan tekanan daripada musuh2 Allah dan RasulNya.

Aku terfikir sendirian,mengapa terjadi begini pada diriku dalam seminggu dua ini? Banyak sangat ke kerja di pejabat tu? Berapa banyak lagi “work breakdown structure” yang belum terlaksana dan dimonitor? Byk sangat ke tugas2 itu sehingga terpaksa balik lewat malam atau kerja terpaksa dibawa ke rumah? Kenapa byk sgt sampai kena balik rumah pukul 2-3 pagi?

Aku mula mencari jawapannya. Bukan amanah tugasan pejabat yang kulaksanakan sehingga hampir lewat pagi itu. Bukan “Work Breakdown Structure” dan “Capability Maturity Model Integration Document” yang kutatap sehingga pagi. Rupanya aku hanya berjaga sehingga pagi itu hanya kerana untuk menampal poster “Menentang Penghinaan Kepada Muhammad Rasululllah SAW” di seluruh surau di kawasan ku. Arahan yang kudapati supaya dapat menghimpun sejuta ummat utntuk bersama sama pimpinan jamaah Islam untuk bangun menentang penghinaan kepada Rasulku.
Aah…mengapa lah aku menyusahkan diriku sehingga begini. Sehingga perit kepala di waktu hari ini untuk menumpu kembali tugasan di pejabat pada hari ini. Mengapa mesti sampai begitu?

Sekali lagi aku mendapat jawapannya. Mudah. Kerana tidak ramai manusia yang ingin dan sanggup menampal poster dan banner2 seperti itu. Kerana ramai kawan-kawanku mempunyai tugasan2 dan komitmen2 yang lebih penting untuk dilaksanakan. Aku ditarbiyyah untuk mendahulukan sahabat2 ku dalam soal ini.

Mungkin masa mereka untuk anak2, isteri dan keluarga dan tugasan2 penting mereka adalah jauh lebih berharga berbanding diriku ini. Mungkin masa bersama ibu tercintaku, yang hidup keseorangan dan perlukan perhatian daripada diriku kurang penting berbanding keperluan sahabat2 ku itu.

Semalam aku hanya sempat bersama ibuku 30 minit meluangkan masa menonton tv bersama. Dia terpaksa keluar mencari rezeki di waktu malam hari. Malam sebelumnya aku tidak sempat mencium tangan ibuku seperti biasa, kerana aku terpaksa bersama sahabat2 seaqidahku untuk membuat perancangan untuk mempertahankan Rasulullah SAW nanti.

Entah berapa kali agaknya dalam hidupku ini aku berhelah dengan ibuku dengan pelbagai helah, setiap kali aku terpaksa lewat pulang ke rumah. Setiap kali program2 yang kuhadiri itu memerlukan aku sampai lewat ke rumah.
Dan setiap kali itu jugalah ibuku menefonku bertanya pukul berapa nak balik ke rumah. Ayat2 sms mahupun call seperti “pukul berapa nak balik rumah?”,”kau ni takder rumah ke?”apsal tak angkat / tutup telefon?”

Hati ini cukup risau andai 2 lagi soalan yang tak mampu ku berikan jawapannya.
“Dah tak sayang mama ke? Dah benci sangat ke mama ada kat rumah ni sampai selalu sangat balik lewat2 malam” Andainya soalan ini yang muncul daripada mulut ibuku….pasti aku tidak tahu bagaimana harus ku jawab. Bukan aku tidak sayang, tetapi aku harus berkorban.
“Alaah..berkorbanlah sedikit.” hatiku berdetik. Korban lah sedikit.
Rupanya aku mempunyai jawapan yang jauh lebih besar ertinya dalam hidupku. Jauh lebih penting daripada ibuku, daripada keluargaku, daripada sahabat2ku, daripada seluruh manusia di dunia ini…

Aku teringat satu kata kata daripada Rasulullah SAW yang menyebutkan “Tidak Beriman seorang mukmin itu sehinggalah ia mengasihi diriku lebih daripada dia mencintai anak2nya, hartanya dan seluruh manusia kesemuanya.”
Aku tiba tiba teringat kisah Talhah Bin Ubaidillah, teringat pengorbanan Ziad Bin Sakan, Abu Dajanah, dan Ummu Nusaibah Binti Kaab disaat mereka menjadi perisai manusia yang gugur syahid hanya mempertahankan Rasulullah SAW disaat kegentingan Peristiwa Uhud di syawal tahun 3 Hijrah yang mashyur itu. Disaat mereka yang lemah imannya semua lari meninggalkan Rasulullah SAW dalam keadaaan terbuka menerima hujanan anak panah musuh di atas bukit, mereka ini tidak teragak agak menjadikan diri mereka korban.

Tiba tiba juga aku teringat bagaimana ‘Ammarah Bin Ziad Al Sakan yang gugur syahid di atas pangkuan kaki Rasulullah SAW yang mulia itu. Mereka ini tahu, andai Rasulullah SAW mati dalam peperangan itu, Islam akan hancur kerana baru sahaja bertapak di bumi Madinah. Mereka lebih pentingkan Rasulullah berbanding nyawa mereka.

Rupanya mereka lebih kasih kepada Rasulullah SAW berbanding diriku. Mereka lebih ikhlas dan membuktikannya secara praktikal bahawa mereka sanggup mati untuk mempertahankan jasad Rasulullah. Aku? tidak mungkin hingga ke tahap itu. Iman dan aqidah mereka jauh lebih mantap jika dibandingkan dengan diriku yang hanya perlu berjaga malam untuk menampal poster2 dan banner2 kecil itu. Sukar sangatkah bertahan menahan sakit di kepala jika nak dibandingkan dengan nyawa2 dan darah2 mereka?

Aku tidak ada peluang untuk mempertahankan jasad Rasulullah SAW yang kucintai tetapi aku berpeluang esok bersama seluruh ummat Islam yang dipimpin oleh jamaah Islam selepas jumaat untuk mempertahankan maruah Rasulullah SAW yang dihina oleh musuh2 Allah itu. Mungkin tindakan ku itu tidak sehebat tindakan para sahabat Rasululllah SAW itu. Dan aku yakin dengan kata2 Rasulullah SAW “Beruntunglah sesiapa yang mengasihiku disaat dia tidak dapat melihat jasadku dan hidup bersama sama denganku”
Aku mesti MEMPERTAHANKAN RASULULLAH SAW!!!!
Jadi anda bagaimana? Saya sendiri pernah berada dalam situasi begini, dan masih menghadapi hingga kini cuma berbeza sedikit melihat kepada kekangan jarak antara 2 negeri yang menyebabkan diri ini terlupa bahawa saya juga punya sebuah keluarga... Sama-samalah kita doakan moga perjuangan kita dipermudahkan-Nya.

"Bertemu tidak jemu,berpisah tidak gelisah...walau d mana anda brada sekalipun di bumi Allah ini,anda akan tetap merasa kebersamaan kerana ukhuwwah yg dijalin itu adalah keranaNya dan semangat perjuangan yg anda marakkan di dlm diri juga adalah keranaNya"

Wallahualam…

sumber:blog seorang hamba Allah


No comments:

Post a Comment