Wednesday, 30 November 2011

✿ Hadis 10/40 : At-Toyyib


Daripada Abu Hurairah r.a beliau berkata: Rasulullah SAW telah bersabda:
Sesungguhnya Allah Ta'ala baik, Dia tidak menerima kecuali perkara yang baik. Dan sesungguhnya Allah telah memerintahkan orang-orang mukmin dengan apa yang telah diperintahkan kepada para Rasul di mana Allah Ta'ala berfirman: (Wahai para Rasul! Makan minumlah kamu makanan yang baikbaik dan hendaklah kamu beramal soleh). Dan Allah Ta'ala berfirman: (Wahai orang-orang yang beriman! Makan minumlah kamu makanan yang baik-baik yang Kami rezekikan kepada kamu). Kemudian Baginda menyebut perihal seorang lelaki yang bermusafir jauh, yang berambut kusut masai dan berdebu, yang menadah tangan ke langit (iaitu berdoa): Wahai Tuhanku! Wahai Tuhanku! Bagaimanakah doanya akan dimakbulkan sedangkan makanannya haram, minumannya haram, pakaiannya haram dan dia dikenyangkan dengan makanan yang haram?
[Hadis riwayat Muslim]
===========
ISI POKOK
===========


1) Suci Allah dari kekurangan / keaiban / tidak perlu rakan dan anak / tidak zalim dan tidak tidur

2) Diterima atau tidak amalan adalah bergantung kepada pemakanannya, sama ada halal atau haram. Amalan menjadi penentu kepada diterima atau tidaknya doa dan ibadah seseorang

3) Sebab- sebab diperkenankan doa serta beberapa adabnya:


[] Perjalanan yang jauh

* Tiga jenis doa yang diperkenankan Allah - doa orang yg dizalimi, orang dlm musafir dan doa bapa terhadap anaknya [hadis]

[] Berpakaian lekeh (usang)

* Sebagaimana yang disunatkan dalam solat Istisqa’ - mengangkat tangan ke langit [hadis], serta mengulang-ulang nama Allah - (3x) - sebagai tanda sangat berhajat atas sesuatu permintaan

[] Penjagaan makanan, minuman dan pakaian

=============
PENGAJARAN
=============


lslam menuntut umatnya menjaga diri dari semua aspek -

[] kebersihan diri dan hati

[] keelokan berpakaian

[] kebersihan amalan perbuatan juga budi pekertiSesungguhnya Allah SWT itu baik. Dia hanya menerima perkara yang baik-baik sahaja.
Amalan, pakaian, tempat tinggal, kenderaan dan makanan seseorang mempunyai hubungan rapat dengan darjat kemuliaan diri dan peningkatan maqam hatinya. Oleh itu, seorang mukmin dituntut menjaga amalan, tingkah laku dan pakaian serta memakan hanya benda yang baik.

Makanan yang baik ialah makanan yang halal. lni tidak menafikan makanan yang berzat dan bervitamin, kerana Allah sifatkan makanan yang baik, bukan sekadar yang halal.

Makanan dan perbuatan yang haram menghalang pembersihan jiwa seseorang, sekaligusmenghalang doa daripada dimakbulkan Allah.

To be continued....
sumber asal : Halaqah online

No comments:

Post a Comment