Sunday, 24 June 2012

✿ BUKAN ITU YANG SAYA DOAKAN

PERTANDINGAN akhir kereta lumba mainan, akan bermula sebentar lagi. Orang ramai mengelilingi kawasan perlumbaan di padang itu untuk memberikan sokongan kepada lima orang kanak-kanak yang akan mempamer kehebatan kereta mainan masing-masing. Semuanya buatan sendiri sebab memang begitulah peraturannya.

Salah seorang peserta pertandingan akhir itu bernama Ahmad. Keretanya paling tidak menarik. Ia hanya dibuat dengan kayu yang sederhana, dan sedikit lampu kedip di atasnya. Bentuknya tidak sebanding langsung dengan kereta mainan para peserta lain yang dibuat menggunakan kayu berkualiti, cat dan warna yang menarik serta kemas buatannya. Namun, Ahmad bangga sebab kereta itu buatan tangannya sendiri.

Saat yang dinantikan semakin hampir. Setiap kanak-kanak sudah bersiap di garis mula untuk mendorong kereta masing-masing melalui lorong yang berlingkar-lingkar itu.

Beberapa detik sebelum perlumbaan bermula, Ahmad dilihat berkumat-kamit. Matanya terpejam, tangan diangkat dan dia memanjatkan doa kepada Ilahi. Kemudian, dia berkata, "Saya sudah sedia!"

PPOOMMMT !!!
Tembakan dilepaskan tanda pertandingan bermula. Dengan satu hentakan kuat, lima kanak-kanak tadi mendorong kereta masing-masing selaju yang boleh. Semua kereta itu pun meluncur dengan laju. Orang ramai bersorak memberi sokongan.

"Cepat! Cepat! Laju lagi, laju!! " jerit kanak-kanak itu, termasuk Ahmad.

Garis penamat semakin hampir dan... Ahmad diumumkan pemenangnya.
"Alhamdulillah, terima kasih ya Allah," kata Ahmad sebaik keretanya melepasi garis penamat.

Saat penganugerahan piala tiba, Ahmad melangkah ke depan. Sebelum piala itu diserahkan kepadanya, ketua pengadil bertanya, "Hai juara, pasti tadi kamu berdoa kepada Allah agar kamu menang, kan?"

Ahmad terkejut. "Bukan, cikgu! Bukan itu yang saya panjatkan," jawab Ahmad. "Tak adil kalau saya meminta pada Allah untuk menolong saya mengalahkan kawan-kawan yang lain. Saya sebenarnya memohon kepada Allah supaya saya tak menangis kalau saya kalah."

Semua hadirin terdiam mendengar kata-kata kanak-kanak itu ..

1 comment: